Ana içeriğe atla

Çocuklarda Ağız Ve Diş Sağlığı

Çocuklarda diş gelişimi 6 aylık dönemlerinde başlar ve 24 – 30 aylarırı arasında süt dişlerinin oluşumu tamamlanır. Hem ebeveynler için hem de bebekler için zorlu bir dönemdir. Bu dönemde bebeklerde ateşlenme, ağızda salya artışı, ağız çevresinde döküntü, ellerini ısırma, uyku düzensizliği, işhatsızlık ve tüm bu belirtilere bağlı ağlama- huzursuzluk görülebilir.

Süt dişlerinin bakım ve tedavisinin önemi ne yazık ki yeterince bilinmiyor. Bu dönemde sağlıklı kalması, çürük oluşumunun önlenmesine dikkat edilmelidir.Bebeklik döneminde süt dişleri tamamlandıktan sonra, 6-7 yaşından itibaren daimi dişlerle değişmeye başlar ve bu değişim 12 yaşına kadar devam eder. Süt dişleri çocuğun düzgün beslenmesini sağlar. Konuşma becerisinin sağlıklı gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Bu nedenlerle süt dişlerinin sağlığını korumak büyük önem taşır.
Çocuklarda ağız ve diş sağlığı nasıl korunur?
  • ·       Süt dişlerinin gelişimi ana dişlerinin gelişimi gibi önem taşımaktadır. Süt dişlerinin gelişim dönemini de takip etmeli ve çürük oluşumunu azaltmak için özen gösterilmelidir.
  • ·         Diş fırçalamada bir diğer önemli nokta seçilen diş macunudur çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçalarını kullanmanızı tavsiye ediyorlar. Ayrıca diş macununu bir nohut tanesi kadar kullanması gerektiğini söyleyin ve doğru olan miktarı belirleyin.
  • ·         Birlikte dişlerinizi fırçalayın ve doğru fırçalama yöntemini öğrenmesini sağlayın.
  • ·         Düzenli olarak diş gelişimin döneminden itibaren bir uzman ile kontrolü bir şekilde hareket edebilir ve çocuğunuzun diş gelişim dönemini sağlıklı bir şekilde takip edebilirsiniz.
  • ·         Şeker, çikolata vb. gıdalardan oldukça uzak tutmalıdır böyle gıdalar tüketildikten sonra dişte kalıntı kalıp çürümeye neden olmaması için dişlerin temizlenmesine önem gösterilmelidir.
  • ·         Günde sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 kere çocukların diş fırçalama alışkanlığı edinmesi sağlanmaladır.
  • ·         Diş fırçalamayı onlar için eğlenceli hale getirerek ve önemini anlatarak bu konuda çocukların bilinçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • ·         Birden fazla renkli diş fırçaları alarak her gün farklı bir renkte dişlerini fırçalayacak olması onu heyecanlandırabilir.
  • ·         Birlikte diş fırçanızı ve diş macununuzu alamaya gidebilir ve doğru seçimi yapmasında ona yardımcı olabilirsiniz böylelikle bir çok macun ve diş fırçası hakkında bilgi sahibi olabilir.
  • ·         Banyonuza bir kum saati koyarak diş fırçalama süresini belirleyebilirsiniz.
  • ·         Diş fırçası ve diş macunun olduğu gibi ağız çalkalama suyu dibi destekleyici ürünler ile ağız temizliğine ve sağlığına dikkat edilmesi konusunda çocuklarınıza yardımcı olabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğlenceli Yumurtalar

Çocuklar okul öncesi dönemde düzenli besin türlerinden bir tanesi yumurtadır bir çoğu severek yeseler de bazen kokusundan dolayı veya sarısının ağızlarında bıraktı histen dolayı yemek istemeyebilirler. Bu aşamada çocuklara yumurtanın onlar için önemeni anlatarak ilgisini çekebilirsiniz. Ayrıca çocukların ilgisin çekecek şekillere getirmek ve kokusunu bastırmak için başka  malzemeler ile harmanlayabilir çeşitli baharatlar kullana bilirsiniz. Sizler için çeşitli yumurta yapımlarını bizler araştırdık çocuklarınız keyifle  yumurta yesinler…. 1.   Mantar şeklinde yumurta sunumu Mantar şeklinde yumurta sunumu hazırlamak için küçük boy domatesleri yarım kesip içlerini oymalısınız. Daha sonra haşlanmış yumurtanın üstüne geçirerek domatesin üzerine şırıngayla mayonez ile noktacıklar yapmalısınız. Maydonoz marul veya diğer yeşillikler ile etrafını yeşillendirebilirsiniz bölyce çocuklar yeşillikleri de tanıyacak ve sempati duyacaklardır.  Mantar    ...

Mevlana Ve Çocuk

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr.  Nuri Şimşekler’in araştırmaları sonucunda. Mevlana'nın iki evlilik  yaptığını, üç oğlu ve bir kızının dünyaya geldiği söyledindi. Mevlana'nın, çocuklarıyla daima iyi iletişim kurduğunu dile getiren  Şimşekler; büyük düşünürün, çocukların henüz bebek olduğu dönemlerde annelerinin  sözleriyle kulaklarının dolduğu, büyüyünce de bu söz ve üslupla konuştuğunu ifade  ederek, annelerin çocukları üzerindeki etkisini önemle vurguladığını aktardı.  "Hal böyle olunca annelere büyük bir sorumluluk düşmekte ve ilk  eğitimi vermelerinden dolayı, sanki hiçbir şey anlamaz gibi görünen çocuklarına  çok hassas ve olumlu üslupla davranmaları gerektiği ortaya çıkmaktadır" diyen  Şimşekler, şöyle devam etti:  "Mevlana, çocukların oyunlar vasıtasıyla da olgunlaştığını, erkek  çocuklarının tahta kılıçlarla, kız çocuklarının da oyuncak bebeklerle oynayarak  farkında ...